رادیاتور چیست…؟
رادیاتور وسیله فلزی یا نیمه فلزی است که جنس آن بسته به نوع کاربردش میتواند متفاوت باشد، اغلب رادیاتورها به عنوان ناقل دمای آب عمل میکنند.
استفاده آن در منازل جهت انتقال حرارت آب گرم رسیده از بویلر به داخل ساختمان است.
جنس رادیاتورها متفاوت است، از جمله میتوان به رادیاتورهای آلومینیومی، فولادی، مسی و چدنی اشاره کرد. بطور کلی رادیاتور منازل یک نوع مبدل حرارتی است که گرما را از سیال یعنی آب داغ در سیستم حرارتی گرفته و به محیط از طریق تماس سطحی با هوا و از طریق تابش گرمایی انتقال میدهد. از لحاظ انتقال حرارت مس بهترین انتقال را دارد اما به دلیل گرانی مقرون به صرفه نیست پس از مس بهترین فلز آلومینیوم میباشد که بیشترین بازده حرارتی را دارا بوده و دچار زنگ زدگی نمیشود.
معرفی انواع رادیاتور
رادیاتور پانلی (پنلی)

نسل سوم رادیاتور که به رادیاتور پنلی شناخته شدهاست نوع توسعه یافته و پیشرفته تر نسل اول رادیاتورهای فولادی است با این تفاوت که معایب نسل اول را ندارد از مزایای این نسل از رادیاتور میتوان به آسانی نظافت و تمیز کردن آنها، زیبایی و شکیل بودن آنها، وزن کم، بازدهی گرمایی بیشتر نسبت به رادیاتورهای نسل قبل به خاطر استفاده از کنوکتور، بازده گرمایی حدود ۲۱۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری با حجم آبگیری حدود ۵ لیتر آب و سازگاری کامل با پکیج به خاطر جنس فولادی آن و کمترین میزان آب در گردش سیستم پکیج دیواری نام برد.
رادیاتور قرنیزی

رادیاتور قرنیزی قرنیزی است که همانند رادیاتورهای معمولی توانایی انتقال حرارت و گرمایش را دارد. در این سیستم یک پوسته از جنس آلیاژ آلومینیومی با فرم و شکلی همانند قرنیزی زیبا و با تنوع رنگی بسیار گسترده، جایگزین قرنیزهای مرسوم میشود و بدین سبب فضای پشت این پوسته امکان جاسازی رادیاتورهای طولی را فراهم میسازد و نهایتاً قرنیز تبدیل به سیستم گرمایشی میشود. از ویژگیهای رادیاتورهای قرنیزی یکنواختی دما، صرفه جویی در مصرف انرژی، افزایش سرعت انتقال حرارت، عدم اشغال فضا و همخوانی با دکوراسیون داخلی و سادگی در تعمیر و نگهداری است.
رادیاتور شیشهای

امروزه همخوانی دکوراسیون داخلی و سیستمهای تأسیساتی از اهمیت زیادی برخوردار است. کمبود فضا در خانهها و محدودیتهایی که سیستمهای توزیع گرمایش برای چیدمان در منازل ما ایجاد میکنند از نگرانیهای همیشگی بانوان است. رادیاتورهای شیشهای همانند یک قاب عکس از تصویری زیبا، به انتخاب یا سفارش مشتری در ساختمان نصب شده و علاوه بر اینکه جزئی از دکوراسیون داخلی ساختمان هستند، گرمایش مطبوعی را به ارمغان میآورند. رادیاتورهای شیشهای برای گرم کردن فضا به آبگرم نیاز دارند که از دیگ، پکیج یا هر منبع گرمایشی دیگر میتواند تأمین شود. به منظور استفاده بهینه از فضای داخل خانه، استفاده از رادیاتورهای شیشهای به عنوان راهکاری مناسب از طرف طراحان داخلی توصیه میشود. یکی از تولیدکنندگان رادیاتور شیشه ای در ایران کارخانه پیکاسو رادیاتور است.
رادیاتور حوله خشک کن

حوله خشک کنها نوعی از رادیاتورها هستند که اغلب در فضا حمام یا سرویسهای بهداشتی نصب میشوند و علاوه بر گرم کردن فضای حمام به عنوان یکی از لوازم دکوری هم شناخته میشوند، ظاهر آنها با رادیاتورهای معمولی فرق دارد و زیباتر هستند. این وسیله برای تأمین گرمایش مورد نیاز حمام، یا آشپزخانههای کوچک است و به گونه ای طراحی گردیده که به راحتی قابل نصب بر روی دیواری میباشد. از حوله خشک کنها میتوان برای خشک کردن حولهها، دستمالها و لباسهای کوچکی که جای زیادی هم نمیگیرند استفاده کرد.
حوله خشک کن از لولههای آتش خوار تشکیل شدهاست، قابل نصب به صورت یک طرفه بوده و مزیت این حوله خشک کنها این است که در عین گرم کردن حمام رطوبت موجود در آن را هم از بین میبرند.
حوله خشک کنها یا آبی هستند یا برقی و انواع آبی آنها به وسیله سیستمهای حرارت مرکزی ساختمانها مانند پکیج یا موتور خانه کار میکنند در واقع انتخاب نوع مناسب حوله خشک کنها بر اساس سیستمهای گرمایشی ساختمان تعیین میشوند.
حوله خشک کنها از نظر جنس به انواع حول خشک کنهای شیشه ای، آلومینیومی و فولادی یا همان استیل طبقهبندی میشوند.
حوله خشک کنهای استیل (فولادی (معمولترین نوع حوله خشک کن هستند و در ساخت آنها از فولاد ضدزنگ استفاده میشود که کمی به نسبت دیگر انواع سنگین تر و مدت زمان بیشتری هم برای نصب زمان میبرند.
حوله خشک کن بر اساس اندازه محیط حمام دارای لولههای متعددی میباشند که برای حمامهای کوچک معمولاً ۶ لوله ای کافیست و برای حمامهای بزرگ ۱۴ لوله را میتوان انتخاب کرد.
هر مدل از حوله خشک کنها توان خروجی مختص خود را دارد که پس از انتخاب مدل به واحد Watt ارائه میشود.
رادیاتور پره ای بخریم یا پانلی ؟

مزیت رادیاتور پره ای
۱- امکان تعویض و اضافه نمودن قسمتی از رادیاتور
۲- ضریب هدایتی بیشتر به علت جنس آلومینیومی )نه گرمادهی بیشتر(
۳- امکان فروش رادیاتورهای قدیمی و اسقاطی
۴- سبک بودن
معایب رادیاتورهای پره ای

۱- گرانتر بودن به علت جنس آن
۲- نیاز به هواگیری مرتب ) به علت بروز واکنشهای شیمیایی صورت گرفته در آن (
۳- تولید گاز هیدروژن که در صورت رسیدن این حباب ها به پمپ پکیج سبب خراب شدن پمپ می گردد
۴- گرمادهی کمتر در مقایسه با راداتور پانلی
۵- سایز بزرگتر در مقابل با رادیاتور پانلی )برای تولید مقدار گرمای یکسان نیاز به پره بیشتر است(
۶- در هنگام نصب احتمال شکستگی رادیاتور پره ای بسیار بالاست)در صورت بی دقتی در نصب اگر کمی فشار اضافی به رادیاتور وارد شود حتما ترک خواهد خورد(
۷- ناهماهنگی بین مس پکیج و آلومینیوم رادیاتور)باعث خوردگی مس پکیج به مرور زمان خواهد شد(
۸- زمان گیر بودن و سختی نصب )به دلیل تولید پره ها در پک ها ی ۵،۷و۱۰ قبل از نصب نیاز به سرهم بندی دارد(
۹- مصرف انرژی بیشتر به دلیل انتقال حرارت همرفتی بیشتر)گرم کردن هوای اتاق(
مزیت رادیاتور پانلی

1-قیمت کمتر
۲- عدم نیاز به هواگیری مداوم
۳- گرمادهی بیشتر در سایز یکسان با پره ای
۴- همخوانی مواد فولاد با مس پکیج که مانع خوردگی مس پکیج می شود
۵- کوچکتر بودن و در نتیجه جا گیری کمتر در خانه و افزایش فضای منزل
۶- یکپارچه بودن
۷- زیبایی بیشتر بدلیل یکپارچه بودن
7- صاف بودن سطح وعدم جذابیت آن برای کودکان
۹-هزینه نصب کمتر
۱۰-راحتی در نصب
11- گرمای مطلوب تر به دلیل گرمای تابشی بیشتر)گرم کردن افراد و اشیا(
معایب رادیاتور پانلی:
1-قرار گرفتن در معرض فرآیندهای خورندهبه علت خواص فولاد
2-لایه برداری زودرس رنگ که به علت رنگ پذیری سخت فولاد است
3-مقاومت کم در برابر خوردگی زیرا فولاد به راحتی در معرض حمله شیمیایی فرسوده میشود