پکیج چیست؟

برای معرفی انواع پکیچ ابتدا باید تعریف روشنی از پکیچ ارائه دهیم و منظور خود را از آن روشن کنیم، تا بتوانیم به بررسی و معرفی انواع پکیج بپردازیم. در تعریف پکیج باید گفت که به طور کلی پکیچ دستگاهی است که قابلیت تامین منابع آبی سرد و گرم برای واحدهای موجود در یک ساختمان را دارد که به صورت زمینی و یا دیواری قابل استفاده و نصب است.

از همه مهم‌­تر، مصرف سوخت بهینه در این دستگاه باعث تشویق ارگان­‌ها و مردم برای استفاده از این دستگاه شده است. به این ترتیب با استفاده از آن، در ساختمان‌ها نیازی به احداث موتورخانه نیست. از این رو، می­توان گفت که انواع پکیچ به دو دسته دیواری و زمینی تقسیم می­‌شوند.

انواع پکیج

پکیچ‌­ها براساس نصب به صورت کلی به دو دسته دیواری و یا زمینی تقسیم می­‌شوند، که می­‌توان آنها را به جای کابینت دیواری و یا زمینی نصب کرد. همچنین پکیج براساس نوع سوخت به چهار نوع تقسیم می­‌شوند:

 پکیج گازی (دیواری و زمینی بدون صدا)، پکیج گازوییلی (زمینی با امکان نصب در موتورخانه یا انباری بیرون از واحد مسکونی)، پکیج دوگانه سوز (زمینی با امکان نصب در موتورخانه یا انباری بیرون از واحد مسکونی) و پکیج برقی (دیواری و زمینی با قابلیت بی صدا بودن( هستند.

جزای تشکیل دهنده ي پکیچ دیواری :

شیر نظارت گاز – مشعل – کلاهک تعدیل پمپ مدار گرم کننده – مبدل هاي حرارتی – مخزن کویل دار – منبع انبساط بسته – شیر خاطرجمعی – شیر هواگیری خودکار – برد بازرسی الکترونیک – شیر سه راهی موتوری – کلید ایمنی حرارتی – سنسور فشار – پتانسیومتر و اکوستات . هست .

شیر بازرسی گاز:

این وسیله از مهمترین قطعات پکیچ هست . مرکب از دوشیر مغناطیسی برای ایمنی وقطع ووصل ویک رگولاتور تنظیم فشار گاز هست . عملکرد شیر بازرسی گاز حاوی موارد زیر هست :

– قطع ووصل جریان گاز بر زمینه فرمان پتانسیومتریا اکوستات انتخاب دما از طریق شیر برقی .

– قطع جریان گاز در هنگام خاموش شدن پیلوت از طریق فرمان ترموکوپل از طریق شیر مغناطیسی ایمنی مربوط با آن

– قطع جریان گاز در اثر فرمان کلید ایمنی حرارتی به هنگام افزایش بیش از حد دمای اب .

– تنظیم فشار گاز ورودی به کمک رگولاتور گاز

فلوسوئیچ :

در قسمت ورودی ابسرد مصرفی شوفاژ قرار دارد این وسیله برای بازرسی جریان طراحی شده واز جنس تفلون میباشد که در بالای ان یک آهنربا قرار دارد وهمچنین یک بخش الکتریکی در قسمت بالای فلوسوئیچ قرار دارد و تماس بین کنتاکهای رله باز می‌شود هنگامیکه یکی از شیرهای آبگرم باز شده وآب جریان می یابد وشناور به سوی بالا حرکت کرده و در اثر نیروی مغناطیسی آهنربای بالای شناور کنتاکها ي رله باید به یک دیگر چسبانده وجریان الکتریکی رابه برد برقرار می کنند . برای پیش گیری مواد زائد وناخالصی ها به مدار آبگرم مصرفی یک فیلتر در ورودی آب سرد فلوسوئیچ قرار داده شده هست .

مشعل دیواری :

غالباً مشعل دستگاهای گاز سوز خانگی وپکیچ از نوع اتمسفریک هست زیرا از صدای کمتری بر خوردار میباشند به علاوه دارای کیفیت مناسب وکارایی بالایی نیز می باشند باتوجه به ظرفیت محدود پکیج دیواری در انها از این مشعل ها بهرهگیری میشود .

شیر سه راهی موتوری :

این وسیله طبق معمول در دستگاهای پکییچ گازی بدون مخزن ابگرم نصب میشود و امکان بهرهگیری از مبدل حرارتی ثانویه را برای تهیه ي ابگرم مصرفی به صورت لحظه اي فراهم میکند.

این قطعه با دریافت فرمان از برد نظارت الکترونیک جریان آب مدار گرم کننده را از مسیررادیاتورها قطع و به مسیر پوسته ي مبدل حرارتی ثانویه که از نوع پوسته ولوله میباشد برای تهیه ي آبگرم مصرفی هدایت میکند . با بسته شدن ابگرم مصرفی شیر سه سه راهی موتوری مجددا آب مدار گرم کننده رابه رادیاتور هدایت میکند .

برد نظارت الکترونیک :

وظیفه ي برد بازرسی دریافت پیام ارسالی از سنسور فشار وپتانسیومتر واکوستات وارسال فرمانهای ضروری برای عملکرد به هنگام شیر نظارت گاز و شیر سه راهی موتوری وپمپ مدار گرم کننده هست .

تقسیم بندی برد هاي الکترونیکی :

الف : برد نظارت جرقه زن : در داخل جعبه ي محفظه ي برد قرار گرفته و بر روی برد اصلی نظارت پکیج مونتاژ می‌گردد و وظیفه ي آن عمل جرقه زنی وهمچنین نظارت شعله میباشد برد به یک ترانس جرقه زن ولتاژ بالا که بر روی براکت تحتانی پشتی قرار گرفته برای دادن عمل جرقه زنی متصل میگردد .

ب: برد نظارت اصلی : برد بازرسی اصلی پکیج در پشت صفحه ي نظارت و در داخل محفظه اي که بهمین غرض طراحی شده « جعبه ي محفظه ي برد » قرار می‌گیرد این برد نظارت با همه ی ي قطعات الکترونیکی والکتریکی شوفاژ برای نظارت شوفاژ برای بازرسی عملکرد هاي گوناگون دستگاه در تماس هست .

کلید ایمنی حدالقل فشار آب :

برروی سوی راست بدنه ي پمپ قرار داده شده هست و یک وسیله ي بازرسی و ایمنی برای وجود اب در سیستم مدار گرمایش شوفاژ میباشد که درصورت وجود نشتی در سیستم و یا پر نشدن سیستم مدار گرمایش به اندازه ي کافی و عدم وجود فشار مناسب برای عملکرد پکیج دستگاه را قفل نماید و اجازه ي عملکرد به اجزای پیکیج را نمیدهد اگر فشار آب بیش از 45% صدم بار گردد کلید وصل و اگر کمتر گردد کلید قطع میگردد .

سنسور حرارتی « نظارت دما » :

در مدار گرمایش بر روی خروجی مبدل حرارتی و در روی مبدل حرارتی و در مدار آبگرم مصرفی وبر روی لوله خروجی آبگرم مصرفی قرار دارد وظیفه ي سنسور فشار : از این وسیله به غرض تشخیص دوران بهره برداری از آبگرم م مصرفی بهرهگیری میشود .

پتانسیومتر « اکوستات » :

برای تنظیم وکنترل درجه ي حرارت آب در مدار گرم کننده از اکوستات بهرهگیری میشود .

کلید ایمنی حرارت « کلید حرارتی محدود کننده ي دما » :

کلید ایمنی حرارتی دربخش فوقانی مبدل پره لوله ي دستگاه نصب گردیده هست در صورتی که درجه ي حرارت آب مدار گرم کننده به هر علت از 110 درجه ي سانتیگراد بیشتر شود این کلید فعال میشود وبا قطع جریان اصلی گاز دستگاه را خاموش مینماید ضروری به یاد هست که دراین حالت با گذشت حدالقل 15 دقیقه می توان دستگاه را روشن کرد

مبدل حرارتی پکیج دیواری :

در کلیه ي مدل ها ي آبگرم مدارگرم کننده از طریق مبدل حرارتی نخست مسی با پوشش رنگ آلومینیوم / سیلیکون از نوع پره – لوله فراهم سازی میشود

در پکیچ دیواری از مبدل حرارتی ثانویه مسی از نوع پوسته و لوله بهرهگیری میشود.

پمپ جریان مدار گرم کننده :

وظیفه ي پمپ به گردش در آوردن آب در مدار گرم کننده هست یعنی کار این پمپ فرستادن آب از دستگاه مولد گرما به رادیاتور واتصالات انها هست – و در قسمت برگشت مدار گرمایش قرار دارد .

حالات پمپ در حالت زمستانی روشن هست به طوری‌كه دراین حالات وظیفه ي گردش آب در داخل گرمایش را بر عهده دارد … حالات پمپ در حالت تابستانی به صورت خودکار هست . جنس بدنه پمپ سیر کولاتور از جنس مواد کامپوزیت هست .

مخزن انبساط :

وظیفه ي مخزن انبساط خنثی کردن تغییر حجم وفشار افزایش یافته آب بر اثر حرارت در مدار گرمایش میباشد .

مورد بهرهگیری دراین شوفاژ ها 8 لیتر و برای یک سیستم که حجم آبگیری آن حدود 100 لیتر هست مناسب هست . مخزن انبساط پکیچ شوفاژ دیواری از نوع بسته ي دیافراگمی هست .

شرایط و محل نصب :

ظرفیت حرارتی شوفاژ هاي دیواری و زمینی با قدرتی از 20000 تا 50000 کیلو کالری بر ساعت ساخته می شوند … انها را مناسب برای واحد هاي مسکونی از 60 تا 180 متر مربع با ظرفیت هاي 20 تا 30 هزار کیلو کالری بر ساعت درنظر می گیرند . در محل هایي که ارتفاع از سطح دریا بیشتر باشد به ازء هر 600 متر ارتفاع اضافی 30 % از ظرفیت حرارتی ناشی از احتراق کاسته میشود و در نتیجه کلیه ي دستگاهای احتراقی دارای ظرفیت خروجی کمتری خواهند بود .

محلی که برای نصب شوفاژ دیواری انتخاب میشود :

– بالای اجاق گاز و سایر وسایل گرمازا نباشد . حدالقل فاصله ي عمودی 40 سانتیمتر

– حدالقل فاصله ي دستگاه از دیوار مقابل یک متر باشد .

– حدالقل فاصله از دیوار یا کابینت مجاور از طرفین 15 ساتی متر باشد .

– حدالقل فاصله از کف 120 سانتی متر باشد .

عملکرد پکیج در حالت زمستانی چگونه است؟

وظیفه پکیج آبگرم در فصل زمستان متفاوت است. چون علاوه بر گرم کردن آب مصرفی باید رادیاتور و مدار های گرم کننده را نیز گرم نماید. در این سیستم اولویت با آب گرم مصرفی است. وقتی شیر آب گرم باز می شود. سنسور برقی مدار رادیاتور را تا زمانی که آب گرم مصرفی باز است قطع می نماید.

اما این موقت است و با بسته شدن شیر آب گرم مدارآبگرم رادیاتور وصل می گردد. به این گونه همیشه آب گرم به صورت آنی در دسترس است.)در رابطه با پکیجهای مخزنی صادق نیست, در پکیجهای مخزنی همیشه آبگرم و شوفاژ در دسترس است(

راه اندازی حالت زمستانی پکیج

پکیج شوفاژهای دیواری قادرند با گرم کردن آب تا دمای پایین تر از نقطه جوش در فشار اتمسفریک، نیازهای دمایی ساختمان ها را تامین کنند. این نیازهای دمایی می تواند شامل گرمایش هوای محیط یا آب گرم بهداشتی مصرفی باشد. با توجه به اینکه پکیج ها از سوخت گاز تغذیه می کنند و محصولات تولیدی آن ها نیز آب داغ است، رعایت جزئیات و اصول تنظیمات در آن ها بسیار ضروری است. تنظیمات پکیج دیواری می تواند شامل نصب پکیج ، راه اندازی یا تنظیمات عملکردی سیستم باشد .

راه های جلوگیری از یخ زدن پکیج در زمستان

گاهی ممکن است وقتی برای مدت زیادی از پکیج استفاده نمیکنید، دستگاه دچار یخزدگی شود به خصوص پکیج هایی که در فضای خارجی نصب میشوند. یخزدگی پکیج در زمستان میتواند علل مختلفی داشته باشد، ولی می توان این مشکل را به دو صورت حل کرد.

اول: شیر گاز را بصورت باز نگهدارید و دوشاخه دستگاه را متصل به پریز برق بگذارید. بیشتر پکیج ها دارای یک سیستم اتوماتیک هستند که از یخ زدگی سیستم جلوگیری میکند. با خواندن دفترچه راهنمای پکیج خود میتوانید از وجود این سیستم در دستگاه خود مطمئن شوید.

دوم: به سیستم شوفاژ ماده ضد یخ زدگی مخصوص رادیاتور را اضافه نمائید .(برای پرهیز از آسیب دیدن پکیج، از ضد یخ اتومبیل استفاده نکنید.)

به منظور یخزدایی دستگاه را در حالت حداقل ظرفیت نگه دارید. عملکرد ضد یخ اتوماتیک در پکیج های دیواری دیجیتال و آنالوگ متفاوت می باشد.

در دستگاه های دیجیتال باید شیر گاز دستگاه را در حالت باز قرار داد به طوری که عقربه فشار دستگاه بین ۱ تا ۱٫۵ بار قرار بگیرد. در این حالت پکیج باید به برق متصل باشد. کلید انتخاب فصل را در وضعیت ۰ قرار می دهیم.

در دستگاه های آنالوگ (B,M,E) : شیر گاز دستگاه باز باشد. عقربه فشار دستگاه را بین ۱ تا۱٫۵ بار تنظیم کنید. کلید روشن خاموش را در روشن و کلیدهای تنظیم دمای آب گرم و شوفاژ را در وضعیت ۰ قرار می دهیم.

حال این سئوال ممکن است پیش بیاید که اگر پکیج قبل از شروع کار خاموش شده و چراغ راه اندازی مجدد (reset) روشن گردد چه اقدامی باید انجام داد؟
با توجه به کد خطایی که در دفترچه دستگاه مشخص شده است اقدامات بعدی را انجام می دهیم.

قبل از هرچیزی لازم است مطابقت دستگاه با گاز مصرفی مورد بررسی قرار گیرد.

بررسی صحت دودکشی سیستم و عدم اشتراک دودکش های چندین دستگاه (مگر در حالت های خاص)

بررسی صحت مجرای دودکش و عدم انسداد مسیر خروج محصولات احتراق

رعایت فاصله لازم و تعریف شده بین دستگاه و دیوار

عدم استفاده از مواد خورنده و شوینده در بدنه سیستم

بررسی مدار آب گرم و در صورت سختی بالای آب منطقه استفاده از دستگاه های تصقیه آب

بررسی مدار گرمایشی پکیج دیواری به منظور عدم وجود براده های جوشکاری یا سایر آلاینده ها در مسیر

کنترل تطابق پارامترهای ورودی پکیج با تنظیمات سیستم های تامین کننده (برق و گاز و آب)

نصب مطابق با مقررات و منوآل دستگاه

اتصال به منبع تامین برق (به همراه استفاده از محافظ الکترونیکی)

راه اندازی پکیج

تامین برق دستگاه

تامین گاز شهری سیستم

فشار دادن سوئیچ On/Off یا ولوم تابستانه و زمستانه

تنظیم آب گرم مصرفی و حرارت مرکزی

عملکرد پکیج دیواری در حالت زمستانی چگونه است؟

وظیفه ی  پکیج  در فصل زمستان متفاوت است. چون علاوه بر گرم کردن آب مصرفی باید رادیاتور و مدار های گرم کننده را نیز گرم نماید. در این سیستم اولویت با آب گرم مصرفی است. وقتی شیر آب گرم باز می شود. سنسور برقی مدار رادیاتور را تا زمانی که آب گرم مصرفی باز است قطع می نماید. اما این موقت است و با بسته شدن شیر آب گرم مدارآبگرم رادیاتور وصل می گردد. و این گونه همیشه آب گرم به صورت آنی در دسترس است.

حالت زمستانی پکیج

مادامی که کلید پکیج را در حالت تابستانه قرار می دهیم ، دستگاه فقط آب گرم بهداشتی را تامین می نماید و آب داغ گرمایشی قطع می باشد ( زیرا در تابستان نیازی به گرم شدن رادیاتورها نداریم ).

هنگامی که پکیج در حالت زمستانه قرار می دهیم ، دستگاه می تواند آب گرم بهداشتی و همچنین آب داغ گرمایشی رادیاتورها را نیز تامین نماید . لازم به ذکر است که پکیج قادر نیست بطور همزمان آب داغ گرمایشی و هم آب گرم بهداشتی را تامین نماید. اولویت پکیج همواره برای آب گرم بهداشتی می باشد به این صورت که تا مصرف کننده ، نیازی به آب گرم بهداشتی برای شستن دست و ظروف و حمام و …… نداشته باشد ، دستگاه به گرم کردن آب داغ گرمایشی می پردازد به محض آنکه آب گرم بهداشتی باز شود ( شیر آب گرم باز شود ) ، پکیج فقط به گرم کردن آب گرم بهداشتی می پردازد و آب داغ گرمایشی دیگر گرم نمیشود . به عنوان مثال در مدت زمانی که فردی داخل حمام است و آب گرم دوش فعال است ، دیگر آب داخل رادیاتورها گرم نمی شود . نتیجه آنکه اگر فردی به مدت زیاد دوش بگیرد و یا آب گرم مصرف نماید ، چون در ان مدت آب داخل رادیاتورها گرم نمی شود ، در نتیجه محیط ساختمان ، رو به سردی می رود .

به طور خلاصه پکیجها نسبت به موتورخانه ها از مزایای زیر برخوردار هستند :

– داشتن استقلال واحدها

– هزینه های مصرف انرژی کمتر

– عدم نیاز به فضای برزگ نظیر موتورخانه

– هزینه های تعمیر و نگهداری پایین نسبت به موتورخانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *